Food,  Helt ærligt,  Personlig

Helt ærligt | Min mad, jeg bestemmer

Jeg har netop – igen – fået af vide, at det er godt jeg er 100% vegetar, og ikke en af de der ‘dobbeltmoralske personer, der ikke spiser kød, men fisk”. Der er lige et par ting jeg simpelthen bliver nødt til at tage op ved den her udtalelse!

  1. Man er ikke vegetar, hvis man spiser fisk – det hedder pescetar. Lad os please alle sammen udbrede kendskab til det ord, så der ikke er nogen, der antager, at nogle vegetarer spiser fisk: det gør vi ikke.
  2. Hvad er det dobbeltmoralske i at modificere sin kost? Hvis ikke man kender begrundelsen for at en anden har valgt noget mad fra, så kan man simpelthen ikke tillade sig at dømme andre uden egentligt grundlag. (Sådan er det i de fleste, hvis ikke alle områder af livet (og i virkeligheden bør man ikke dømme alligevel)). Hvis en person siger “åh, det er så synd for koen der ikke bliver behandlet ordentligt”, for så at stoppe en død fisk i halsen, så jo, jeg hører dig. Men måske siger du også “åh, det er så synd for hunden der ikke bliver behandlet ordentligt”, for så at stoppe en død ko i halsen. Tænk lige lidt over den

Det er mad vi snakker om – hvorfor sådan et behov for at shame det? Jeg har en teori: Når jeg tager et aktivt valg, som er anderledes end andres, så føler de sig dømt på det. Jeg har jo taget mit valg af en grund; jeg ser det som sundhedsmæssigt, miljømæssigt og etisk bedre at spise vegetarisk – jeg må altså synes at mit valg er bedre end dit. Mine valg af mad ses altså som et indirekte angreb af andre menneskers valg af mad, og derfor angriber disse mennesker tilbage. Giver det mening?

Om det er rigtigt eller ej, det ved jeg ikke, det er en hjemmestrikket teori. Men helt ærligt, kan vi godt stoppe foodshaming? Det er jo bare mad. Jo, der er somme tider nogle værdimæssige ting inde over vores madvalg, men det er der jo med så mange ting. I accept your plate, you accept mine. Capiche?

(Så er der lige alt det med pels, skind og læder – men det må vi simpelthen tage en anden gang!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *