Helt ærligt

Derfor ved mine brødre alt om menstruation

Processed with VSCO with hb2 preset

Jeg har aldrig været bleg for at snakke om de ting, der ellers er lidt pinlige – ikke som jeg husker det, i hvert fald. Menstruation er noget de fleste kvinder brokker sig over, og det har jeg også gjort mange gange. Mange! Men jeg formåede også at vende det til en fordel. En lille historie fra det virkelige liv: i 7./8. klasse gik vi i mange pauser hjem til min bedste veninde Maja, som boede tæt på skolen, og fik en skub-op-is eller bare en snak med hendes hund. Vi måtte egentligt ikke forlade skolen, men fandt på en fantastisk undskyldning; menstruation. Inden vi gik, sagde den ene af os, at den anden af os, var blødt igennem, og at vi selv kunne fikse det, hvis vi lige måtte gå. Læreren vi skulle have i timen efter pausen, var forstående hvis det var en kvinde, og blev meget pinlig berørt hvis det var en mand, så det fungerede hver eneste gang.

Måske er det siden dengang, at jeg har kunnet tale om det – menstruation blev lige pludseligt lidt en god ting. I 9. og 10. klasse gik jeg på en skole, hvor vi næsten kun var piger, og her var det let at tale om fx menstruation. Man kunne godt spørge højt i klassen, om nogen havde et bind eller en tampon man måtte låne uden det var underligt. Det hev jeg med mig på gymnasiet, hvor jeg ikke var bleg for at snakke menstruation med drengene – de var til gengæld ikke helt vilde med at høre om det.

Alligevel gjorde jeg det lidt til min mission at lære fyre omkring mig om menstruation. Drengene i klassen, min kæreste og mine brødre – alle blev ofre for min snak om menstruation. I virkeligheden tror jeg, at det er vigtigt for dem at høre fra en anden end en ekstern lærer en time i 7. og 8. klasse. Det kan godt være, at det ikke handler om deres krop, men det handler om deres mødre, søstre, veninder og kærester; og dem er det da godt at vide lidt om! Jeg tror ikke, at de selv spørger, hvis de undrer sig, så derfor snakker jeg bare. Og jeg synes det er rart, at kunne have en samtale om min krop, og faktisk blive forstået. Nogle gange et det bare godt at kunne brokke sig over kramper, snakke om forsinket menstruation, ikke at få panikangst hvis man bløder igennem. Det er naturligt, og det er der sgu ingen grund til at være så bange for.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *